Terug naar de overzichtslijst van Markante stukken

Lithografie van het stichtingscongres van de Liberale Partij, 14 juni 1846

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.Op 14 juni 1846 kwamen op initiatief van de liberale Brusselse Société de l’Alliance 384 liberalen uit het ganse land bijeen voor een congres in de Gotische Zaal van het Brusselse stadhuis. Op dit eerste partijcongres uit de Belgische geschiedenis werd de Liberale Partij opgericht, meteen de eerste nationale politieke formatie in dit land.

Deze eigentijdse litho geeft naast een ietwat geromantiseerde afbeelding van de congreszitting ook de namen van de 384 afgevaardigden weer, met vermelding van hun beroep, eventueel politiek mandaat en woonplaats. De 55 namen aangestipt met een asterisk zijn de vertegenwoordigers die zich lieten verontschuldigen. Het bijeenbrengen van ruim 320 mensen uit alle hoeken van het land – van Diksmuide tot Verviers en van Peer tot Couvin - was op zich toch wel, gezien de communicatie- en transportmogelijkheden van die tijd, een opmerkelijke gebeurtenis. Deze litho bevat ook de op het congres goedgekeurde resoluties en het programma.

Klik hier voor de volledige lijst van de 384 afgevaardigden.
Klik hier voor de goedgekeurde resoluties en het programma.

Tot op heden werd nog maar één detailstudie gewijd aan deze liberalen van het eerste uur. In Les Libéraux en Brabant Wallon – 1846 beschrijft Joseph Tordoir het ontstaan en de organisatie van de liberale partij in Waals-Brabant in deze periode.