Terug naar de overzichtslijst van Markante stukken

Julius Vuylsteke
Klik op de afbeeldingen om te vergroten en in de stukken te bladeren.

•  Huldealbums voor Julius Vuylsteke

Ter gelegenheid van zijn 25 jaar lidmaatschap van het algemeen bestuur van het Willemsfonds (1887) kreeg Julius Vuylsteke onder andere twee huldealbums aangeboden. Het eerste ging uit van het Verbond der Vlaamse Liberale Verenigingen, met Jan Van Beers als voorzitter, Arthur Cornette als secretaris en Jan Van Rijswijck als penningmeester. Hun hulde-adres werd ontworpen door beeldhouwer Paul De Vigne en uitgevoerd door schilder Gustaaf Den Duyts. Een tweede huldealbum werd samengesteld door enkele Vlaams-liberale studentenclubs ("de kinderen van de nieuwe tijd"), waaronder 't Zal Wel Gaan (Gent), de Vlaamse Kring (Antwerpen), Geen Taal, Geen Vrijheid (Brussel), Help U Zelf (Elsene), de Nederlandse Studentenking (Antwerpen) en het Jonge Brugge.

Het Liberaal Archief beschikt ook over een fraaie uitgave van Philips Van Artevelde, een cantate geschreven door Vuylsteke, op muziek gezet door François Gevaert, uitgegeven door het Willemsfonds en gedrukt door Vuylsteke zelf (4e editie uit 1889).

Verbond der Vlaamse Liberale...

Hulde der studenten...
 

Philips Van Artevelde...
Allerlei documenten in verband met deze viering, onder meer briefwisseling en felicitatietelegrammen, alsook een uitgebreide reeks persartikels met aankondigingen en verslagen, keurig uitgeknipt en opgeplakt, werd achteraf samengebracht in een lederen band. Ook daar zitten enkele opvallende stukken bij, zoals het programma van de viering, met op de kaft een tekening van een 16de-eeuwse figuur die zwaait met de vlag "Clauwaert ende geus", of de inzending van de Kerels van Roeselare, die in een imitatie van een middeleeuws manuscript de lof van de laureaat zingen: "Wie 't vierde van een eeuw, spijts hoon en laag gesmaal, ten strijde toog voor recht, voor volk en moedertaal, hoeft in 't geschiedenisboek op 't eerste blad geschreven!"

"Clauwaert ende Geus"
 

Hulde van Kerels van Roeselare