terug naar alfabetisch overzicht
Charles Andries, 1821-1878

De opvolging van onderwijsschepen Auguste Wagener in 1877 verliep niet rimpelloos. Zijn opvolger Charles Waelbroeck overleed op 20 juli 1877 na een mandaat van amper twee weken en de Liberale Associatie moest voor de tweede keer in enkele maanden tijd op zoek naar een kandidaat. De keuze viel op voormalig schepen en oud-rector van de Gentse universiteit, Charles Andries. Afkomstig uit Mechelen, was hij in 1844 aan de Gentse Ecole du Génie Civil afgestudeerd als burgerlijk ingenieur afdeling bruggen en wegen. Twee jaar later werd hij docent machinebouw aan de Gentse universiteit. Hij werd gewoon hoogleraar in 1860 en maakte naam als specialist in de toegepaste mechanica.

gevel van de Andriesschool Gent

Datzelfde jaar werd hij ook verkozen tot gemeenteraadslid en toen Charles de Kerchove in 1866 een vervanger zocht voor schepen van Openbare Werken Auguste de Maere, werd Andries voor de eerste keer schepen. Hij werkte zich vlug in maar werd in oktober 1867 benoemd tot rector aan de Gentse universiteit waardoor hij verplicht ontslag moest nemen. Tijdens zijn drie jaar durend rectoraat realiseerde Andries een grondige modernisering van de ingenieursopleiding. Hij liet uitgebreide praktijklessen invoeren, stemde de cursussen af op de nieuwste technieken in de transport-, de textiel- en de bouwsector en zorgde ervoor dat de studenten ook de nodige administratieve vaardigheden leerden. Zijn hervorming kreeg internationale weerklank en bracht een heel contingent buitenlandse studenten naar de stad. Na 1870 bleef hij actief aan de universiteit en in de gemeenteraad. In juli 1877 werd hij voor een tweede keer schepen, ditmaal voor Onderwijs en Schone Kunsten.

Met dezelfde energie die ook zijn academische loopbaan karakteriseerde, begon hij aan zijn mandaat. Hij zette in eerste instantie het beleid van zijn voorganger voort en concentreerde zich vervolgens op de verdere uitbouw van het avondonderwijs voor jongeren en vrouwen. Voor de jongeren kon hij zonder noemenswaardige problemen een vijfde avondschool openen aan de Brugse Poort, maar voor de vrouwen was een interventie bij de ministers Walthère Frère-Orban en Pierre Van Humbeeck nodig om uiteindelijk twee avondscholen te mogen oprichten. Intussen had hij ook toestemming gekregen om het legaat Spanoghe te aanvaarden waardoor de stad in de Sint-Lievenspoortwijk een nieuwe school kon bouwen. Zijn verwachtingen als onderwijsschepen waren na de vorming van de liberale regering in 1878 ongetwijfeld hooggespannen, maar Charles Andries kwam op 8 november 1878 door een ongeval om het leven. Na een uitgebreide rouwhulde in zijn huis op de Coupure, werd hij op de Westerbegraafplaats begraven. De flamingant Jacob Heremans volgde hem eind maart 1879 op als schepen.

Hoewel hij slechts korte tijd schepen van Onderwijs was, werd toch een school naar hem genoemd. Hij had immers met aandrang gepleit voor de oprichting van een kosteloze meisjesschool in de wijk Ekkergem. Hij had daarvoor al een locatie op het oog en had zelf voor de eerste plannen gezorgd. De gemeenteraad keurde het dossier in 1880 goed en gaf stadsarchitect Charles Van Rysselberghe de opdracht een ontwerp te maken. Het mooie neorenaissancegebouw met boven de ingang een grote arduinen wereldbol die de kennisoverdracht symboliseert, opende zijn deuren in 1883 en herbergt anno 2014 de stedelijke VIP-school Het Labyrint (een TSO/BSO-opleiding Verkoop, Informatieverwerking en Personenzorg ) en het Leerdorp, een afdeling van het Centrum voor Volwassenenonderwijs.


Fragment uit: Bart D'hondt, Van Andriesschool tot Zondernaamstraat, Gids door 150 jaar liberaal leven te Gent. Een uitgave van Snoeck en Liberaal Archief, 2014, 288 p. (€ 35)

boek Van Andriesschool tot Zondernaamstraat