Doctoraat Carmen Van Praet

kaft van doctoraat carmen van praet

Op 17 september 2015 verdedigde Carmen Van Praet haar doctoraat in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief. Tientallen aanwezigen waren er getuige van hoe deze jonge historica haar proefschrift Liberale hommes-orchestres en de sociale kwestie in de negentiende eeuw. Tussen lokaal en internationaal met glans verdedigde tegenover de jury (prof. dr. Dirk Luyten, Cegesoma Brussel, prof. dr. Dirk Jan Wolffram, Rijksuniversiteit Groningen, prof. dr. Kaat Wils, Katholieke Universiteit Leuven en prof. dr. Nico Randeraad, Universiteit Maastricht).

In haar inleiding schetste zij hoe in de negentiende eeuw een aantal liberale 'hommes-orchestres' (door Van Praet vertaald als 'duizendpoten') zich in de sociale kwestie engageerden met initiatieven op het vlak van huisvesting, sparen en onderwijs. Deze figuren gaven zo een concrete invulling aan het begrip sociaal-liberalisme.

Na het doorstaan van een spervuur aan kritische vragen bracht promotor prof. dr. Christophe Verbruggen (Universiteit Gent) in eigen naam en in die van de co-promotor prof. dr. Gita Deneckere een mooie laudatio en bekroonde de zitting met de officiŽle toekenning van de doctorstitel. Carmen Van Praet is intussen halftijds als wetenschappelijk medewerker aan de slag in het Liberaal Archief. In 2016 verschijnt een handelsversie van het doctoraat.

Klik hier voor een aantal beelden.