FERM BEDAARD, DOCH TEVENS KALM

Arthur BuysseWat doet een trotse vader als zijn zoon, afgestudeerd als jurist en ingeschreven als advocaat, voor de rechtbank moet pleiten? Hij gaat eens luisteren en brengt verslag uit bij zijn vrouw, die vervolgens aan zoonlief vertelt wat papa ervan vond. Zo gebeurde het toen Arthur Buysse begin 1889 in het Gentse hof van Beroep moest pleiten.

Arthur Buysse (1864-1926) was de broer van de bekende schrijver Cyriel Buysse en de Gentse politica-dierenactiviste Alice Buysse. Vader Louis baatte in Nevele een cichoreifabriek uit. Zijn moeder Pauline Loveling was de zus van de schrijfsters Virginie en Rosalie Loveling. Kortom, het was een familie met veel talent. Arthur Buysse studeerde rechten aan de Gentse universiteit en schreef zich in 1887 in aan de Gentse balie. Hij werd ook actief in de liberale partij. In 1909 werd hij volksvertegenwoordiger en bleef dit tot 1921. Drie jaar later kon hij opnieuw naar de Kamer. Hij werd echter ziek en stierf in 1926.
Begin 1889 was vader Buysse in Gent en trok naar de rechtbank om zijn zoon Arthur eens bezig te horen. Daarover maakte moeder Buysse volgend verslag.


Nevele, 28 februari 1889

Beminde Arthur,
Als papa is thuisgekomen, heeft hij mij verteld dat hij u op het hof van appel heeft gehoord. Dan heb ik hem gevraagd hoe gij het er gemaakt had. Ziehier letterlijk hoe hij het mij heeft verteld.
Arthur heeft hem uiterst best uit de slag getrokken, vooral tot bij het einde van 't pleiten. Hoe het zou zijn, indien er kwestie ware een discussie aan te gaan met het openbaar ministerie of met een tegenstrever, weet hij niet, maar hem denkt, voor u slechts eens gehoord te hebben, dat gij voor Van den Bossche niet moet onderdoen. Arthur, zegt hij, moet wel zorgen een klare, zuivere uitspraak te behouden. Dat maakt ongelooflijk effect. Hij verstaat dat hij moet ferm, bedaard doch tevens kalm blijven. Ik zou hem raden, zegt hij, gedurende zijn pleiten zo weinig mogelijk van de ene kant tot de andere van de lessenaar te reizen, stil voor de rechter te blijven.
Ik heb met genoegen gezien, zegt hij, dat Arthur verstaat hoe hij spreken moet als ware hij innig overtuigd dat de zaak recht is die hij te verdedigen heeft. Indien hij wel werkt en met een langere gewoonte van voor een tribunaal te staan, moet hij binnen korte tijd een onderscheiden advocaat zijn. Ziedaar letterlijk wat papa van u zegde.
Alice is nog altijd een weinig ziek. De dokter zegt dat er toch geen gevaar bij is. Ik verwacht ook enig nieuws van u, vergeet niet mij te schrijven,

Uw liefhebbende mamaVisitekaartje Arthur BuysseDeze brief maakt deel uit van het archief van Arthur Buysse dat in het Liberaal Archief bewaard wordt. Daarnaast bezit het Liberaal Archief een rijke fotocollectie van zijn familie. Dat alles werd enkele jaren geleden geschonken door mevrouw Livina Sevens en haar dochter Nicole Verschoore.

Klik hier voor een selectie uit de fotocollectie Buysse-Verschoore.