Bekijk de voorgaande nummers van Het Kramersplein en de nieuwsflash.

2017

De voorzitter, de leden van de Raad van Bestuur, de directie en de medewerkers van het Liberaal Archief wensen u een sprankelend, hoopvol en gezond Nieuwjaar.

De komende weken bent u alvast welkom op een van de boeiende activiteiten die op het programma staan. Voor het activiteitenprogramma van de publiekswerking van het Liberaal Archief, klik hier.

 

 

 

Nieuwjaarsnacht, een Tooneelspel in ťťn Bedrijf, 1880, uit de integraal bewaarde toneelbibliotheek van Voor Taal en Vrijheid uit Aalst.


Internationaal academisch colloquium
New perspectives on popular educational and reformist social initiatives and movements in Belgium and the Netherlands during the long 19th century
Liberaal Archief - Vrijdag 10 februari 2017, 9.30 - 16.30 u.


De actuele rol van permanente vorming in het onderwijslandschap gaat terug op 19e-eeuwse vormen van volksopleiding en cultuurspreiding. Sociaalliberale denkers en doeners hebben dergelijke initiatieven steeds ten volle gesteund, meer nog, ze speelden vaak een voortrekkersrol. Kosteloos volksonderricht werd door hen immers beschouwd als een van de belangrijkste hefbomen voor sociale vooruitgang en emancipatie.

Het Liberaal Archief brengt op vrijdag 10 februari 2017 specialisten, werkzaam rond het thema van de volksontwikkeling, samen op een Engelstalig colloquium. Diverse academici uit binnen- en buitenland zullen vanuit een Europees perspectief verschillende dimensies van de geschiedenis van volksontwikkeling in de lage landen behandelen, zoals de internationale contacten van Nederlandse en Belgische 'volksverheffers', katholieke en liberale particuliere onderwijsinitiatieven en de voorgeschiedenis van de kinderdagverblijven.Het colloquium is een organisatie van het Liberaal Archief, in samenwerking met de Teldersstichting (Den Haag, Nederland), de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.

Deelname is gratis. Broodjeslunch is inbegrepen. Inschrijven is wel nodig en kan (tot 7 februari 2017) via mail.
Klik hier voor het volledige programma van het colloquium.


Inspiratiedag
Willemsfondsarchief Hou onze geschiedenis levend!
Liberaal Archief - zaterdag 11 februari 2017, 9.30 - 16 u.


Het Willemsfonds was als sociaal-culturele organisatie bijzonder actief in het 19e-eeuwse burgerlijke 'beschavingsoffensief', onder meer door de uitgave van boeken, de oprichting van volksbibliotheken en het verstrekken van op Vlaamse en vrijzinnige leest geschoeide vorming. Het archief van het Willemsfonds Algemeen Bestuur is bewaard gebleven, vanaf de oprichting in 1851 tot vandaag, en wordt bewaard in het Liberaal Archief. Daarnaast beschikt het Liberaal Archief ook over een rijk gedocumenteerd archief van heel wat Willemsfondsafdelingen.

De voorbije jaren is hard gewerkt aan het toegankelijk maken van het Willemsfondsarchief. Op zaterdag 11 februari 2017 vindt daarom een inspiratiedag plaats. Willemsfondsleden, heemkundigen, lokaal-historici, familiekundigen en alle andere geÔnteresseerden uit de brede erfgoedgemeenschap maken er kennis met de rijkdom en mogelijkheden van het Willemsfondsarchief. Komen onder meer aan bod: het belang van archiefbewaring, het omgaan met het digitale verleden, concrete tips voor archiefopslag en de waarde van deze mooie historische bronnen. Deelnemers vernemen er ook heel praktisch hoe een lokale afdeling of vorser de geschiedenis van het Willemsfonds mee kan levend houden, maar ook kan helpen schrijven.

De Inspiratiedag is een organisatie van het Liberaal Archief, in samenwerking met het Willemsfonds en Heemkunde Vlaanderen.

Deelname is gratis. Broodjeslunch is inbegrepen. Inschrijven is nodig en kan (tot 7 februari 2017) via onderstaande link.

Klik hier om uw deelname aan de Inspiratiedag te bevestigen.

Klik hier voor het volledige programma van de Inspiratiedag.


Tentoonstelling
Tot opvoeding en versterking van den volksgeest.
Het Willemsfonds en de volksontwikkeling

13 februari - 7 april 2017


In de affichecollectie van het Liberaal Archief worden meer dan 1.100 affiches bewaard van Willemsfondsactiviteiten overal in Vlaanderen. De oudste dateert van 1884. De tentoonstelling Tot opvoeding en versterking van den volksgeest. Het Willemsfonds en de volksontwikkeling toont een selectie van deze affiches. Ze geven een chronologisch beeld van de vele activiteiten die door Willemsfondsafdelingen georganiseerd werden met het adagium van Jan Frans Willems in gedachten: "Voedsel moet er zijn voor die duizenden behoeftigen, die hunne verstandelijke opleiding van ons verwachten".

Het Willemsfonds was vorig jaar 165 jaar jong en is ook het oudste cultuurfonds van Vlaanderen. De belangrijkste stukken uit meer dan anderhalve eeuw Willemsfonds, zoals de oprichtingsakte uit 1851, worden eveneens tentoongesteld.

 

 

De opening van de tentoonstelling Tot opvoeding en versterking van den volksgeest heeft plaats op zaterdag 11 februari om 16 u., aan het einde van de inspiratiedag.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken, elke werkdag van 9 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 17 u., en dit van 13 februari tot en met 7 april 2017. Geleide bezoeken zijn mogelijk op aanvraag.


Publicatie Vrijheid Voorop. Een kennismaking met het liberalisme

Naar aanleiding van de honderdzeventigste stichtingsverjaardag van de Liberale Partij in BelgiŽ (1846-2016) schreef prof. dr. Patrick Stouthuysen, ondervoorzitter van het Liberaal Archief, het boek Vrijheid Voorop. Een kennismaking met het liberalisme.

Hierin gaat hij op zoek naar de historische wortels van de liberale beginselen, behandelt hij de geschiedenis van de Belgische liberale partijpolitiek en staat hij stil bij de nieuwe uitdagingen voor het liberale denken en voor liberale partijen.

Het boek is een onmisbare publicatie voor iedereen die begaan is met het liberalisme, het vrije denken en het vrije handelen.

 

 

 

Het boek Vrijheid Voorop. Een kennismaking met het liberalisme telt 173 pagina's en kost € 15.

Klik hier om het boek te bestellen.


Te gast: Liberales stelt 3 boeken voor - donderdag 26 januari 2017, 20 u.

Theorieën over rechtvaardigheid. De John Rawlslezingen is een uitgave van Liberales en het Liberaal Archief. Het is een bundeling van de lezingen die Liberales organiseerde tussen 2012 en 2016, en wordt voorgesteld door prof. dr. Dirk Verhofstadt.

Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt van dr. Katleen Gabriels is het Liberales-boek van 2016. Ze beschrijft de impact van digitale media op ons dagelijks leven en onze privacy. De overheid, reclamemakers en marketingspecialisten komen steeds meer te weten over onze persoonlijke voorkeuren en handelingen. Katleen Gabriels roept op tot een diepgaand debat over de gevolgen van de nieuwe technologieŽn, en maakt duidelijk dat privacy opnieuw als fundamenteel mensenrecht centraal moet komen te staan.

De keuze van D66 van Daniël Boomsma vertelt over de vijftigjarige geschiedenis van de Nederlandse links-liberale partij. Vlaams Volksvertegenwoordiger Mathias De Clercq is gastspreker.


Deze avond is een organisatie van Liberales, in samenwerking met het Liberaal Archief.
De inkom is gratis, maar aanmelden is nodig. Stuur hiervoor een mailtje naar info@liberales.be

TheorieŽn over rechtvaardigheid. De John Rawlslezingen is ook te koop in het Liberaal Archief. Het kost € 15. Klik hier om het boek te bestellen.


Te gast: Het Goede Leven - zaterdag 4 februari 2017 vanaf 14 u.

affiche het goede levenWat is het goede leven? Over deze vraag buigen filosofen zich sinds mensenheugenis. Ze is ook in 2017 nog brandend actueel, want nog nooit hadden we het zo goed, maar tegelijk voelden we ons nog nooit zo slecht. We leven langer, hebben meer vrije tijd, en wetenschap en technologie bieden onvoorstelbare mogelijkheden. Maar er waren ook nog nooit zo veel burn-outs en depressies. Wat maakt mensen gelukkig? Hoe kan de maatschappij bijdragen tot een goed leven? Of hoe werkt ze dat net tegen? Hoe zin geven aan ons leven? En kan een leven 'voltooid' zijn?

Deze vragen komen aan bod tijdens de studienamiddag met gerenommeerde sprekers - prof. dr. Johan Braeckman (UGent), prof. dr. Toon Vandevelde (KUL), dr. Sacha Dierckx (UGent) en prof. dr. Heidi Mertes (UGent) - over het goede leven.

 

 

Deze namiddag is een organisatie van De Maakbare Mens, HVV en HVV Gent, Vermeylenfonds, Willemsfonds en Masereelfonds, en wordt afgesloten met een hapje en drankje, geheel in de stijl van het goede leven.

Tickets bestellen (€ 7) kan via secretariaat@h-vv.be.

Het volledige programma raadplegen kan via www.demaakbaremens.be© 2017 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be