Bekijk de voorgaande nummers van Het Kramersplein en de nieuwsflash.

Kind van de rekening

Het zal je maar overkomen. Je bezoekt een expo in het Liberaal Archief en daar herken je jezelf op een foto als de voorheen anonieme knaap die trots poseert bij een V1, die in de laatste oorlogsdagen in Antwerpen is neergehaald. Een archiefstuk begint te leven, herinneringen komen naar boven en een verhaal uit lang vervlogen tijden wordt verteld. Het voorval is een van de kleine dingen die het werken in de cultureel erfgoedsector zo boeiend en passionerend maken.

bezoeker op tentoonstelling

Misschien doet u op onze expo Kind van de Rekening ook wel een interessante ontdekking? Kom gerust langs de komende weken. De tentoonstelling loopt nog tot 1 september, en is elke werkdag tijdens de kantooruren te bezoeken. Als bezoeker krijgt u ook het pas verschenen nummer van het LA Cahier mee. U vindt er achtergrond over onderwerpen die aansluiten bij 'Zorg' (het thema van Erfgoeddag 2017): over vakantiekolonies (onder meer georganiseerd door liberale studentenkringen), over een Willemsfondsuitgave die handelt over zorg voor het jonge kind, over de opmerkelijke figuur van Victor Desguin en over enkele liberale vrouwen bij wie het zorgthema na aan het hart lag.

Tot binnenkort!

Peter Laroy, directeur Liberaal Archief


Boekvoorstelling Samenleven met gezond verstand
14 juni 2017 - 20 u. - Liberaal Archief

kaft boek

Samenleven met gezond verstand, het nieuwe boek van filosoof en publicist Patrick Loobuyck kon onmiddellijk bij verschijning rekenen op heel wat positieve reacties van diverse opiniemakers. Reden te meer om een forum te geven aan Patrick Loobuyck, die in september 2016 nog een fel gesmaakte Rawls-lezing bracht in de Blauwe Zaal. In het boek gaat hij op zoek naar positieve elementen in ons huidige samenlevingsmodel. We mogen ons niet uit elkaar laten spelen door populisme en negativisme, maar we moeten ons inspannen om te verbinden in plaats van te polariseren.

Deze boekvoorstelling is een activiteit van het Liberaal Archief in samenwerking met Liberales en boekhandel Limerick. Klik hier om u in te schrijven.


De 'andere' sociale weg

In 2015 overleed Edith Devriendt-Van Cauwenberge. Zij was de bezielster en stichtster van de zorgorganisatie Solidariteit voor het Gezin. Halfweg de jaren 1970 probeerde Edith Devriendt een alternatief op touw te zetten voor de thuis- en bejaardenzorg, die toen vooral vanuit de katholieke zuil werd aangeboden. Wat begon met een handvol vrijwilligers, is vandaag een professionele zorgorganisatie met meer dan 5.600 personeelsleden.

Solidariteit voor het Gezin en het Liberaal Archief brachten samen het boek De 'andere' sociale weg uit. Het is een eerbetoon aan Edith Devriendt en haar levenswerk, met een voorwoord van de ministers Maggie De Block en Jo Vandeurzen, en met bijdragen van haar zoon Erwin en van vrienden en politici die gedurende haar lange carriŤre haar pad kruisten, zoals oud-premier Guy Verhofstadt, ministers van Staat Herman De Croo en Annemie Neyts-Uyttebroeck, prof. em. dr. Guy Schrans, Roni De Waele (voorzitter Landsbond van Liberale Mutualiteiten), Palmer Doubel (voorzitter Stichting Edith Devriendt), de Gentse burgemeester DaniŽl Termont, Leo Ponteur, Piet Van Roe en anderen.

Het boek De 'andere' sociale weg is te koop bij het Liberaal Archief en kost € 20. Stuur een mailtje naar info@liberaalarchief.be om het boek te bestellen.


De Zonder Naam, Niet Zonder Hart

De liberale menslievende Kring De Zonder Naam, Niet Zonder Hart werd gesticht in 1855 en groeide uit tot een van de belangrijkste en meest toonaangevende Gentse liefdadigheidsverenigingen. De stichters focusten niet enkel op noodhulp die in het vroeg-industriŽle Gent onontbeerlijk was, maar zochten ook naar structurele oplossingen. Zo waren ze onder meer heel actief in de ondersteuning van noodlijdende kinderen uit het stedelijk onderwijs. Deze organisatie biedt tot vandaag, meer dan anderhalve eeuw na de oprichting, nog steeds belangeloos steun aan de hulpbehoevenden en kansarmen in onze welvaartmaatschappij.

archiefstukken

Onlangs schonk de familie van een voormalige bestuurder van de vzw een deel van het 20ste-eeuwse archief (1905-1964) van deze vereniging aan het Liberaal Archief. Deze stukken geven niet enkel een inzicht in de bestuurswerking van de maatschappij, maar evenzeer in de wijze waarop onder meer aan fundraising werd gedaan.

Klik hier voor de inventaris van het archief


Adolphe Van Glabbeke

Van GlabbekeHet Liberaal Archief kwam in het bezit van een mooi bas-reliŽf in plaaster, met in profiel de buste van Adolphe Van Glabbeke (1904-1959). Van Glabbeke kende een rijk gevulde politieke carrière. Hij werd in 1936 volksvertegenwoordiger en na de Tweede Wereldoorlog diverse keren minister. In de periode 1945-46 was hij minister van Binnenlandse Zaken en van Justitie in de opeenvolgende regeringen Van Acker, een periode waarin hij vooral geconfronteerd werd met de epuratie en met de Koningskwestie. Later werd hij minister van Volksgezondheid en het Gezin in de regering Eyskens (1949-50), en minister van Openbare Werken en Wederopbouw in de regering Van Acker IV (1954-1955). Ook in de lokale politiek bleef hij niet onopgemerkt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1952 zorgde hij voor een liberale overwinning in zijn geliefde Oostende, en in januari 1953 werd hij er burgemeester.

Naast deze politieke mandaten werd hij vlak na de oorlog ook nationaal voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, een functie die hem zeer na aan het hart lag en die hij bekleedde tot aan zijn dood in Zanzibar in juli 1959, na een bezoek aan Belgisch Congo voor syndicale besprekingen in Leopoldstad.

Van Glabbeke en Montgomery

Van dit liberaal boegbeeld verwierf het Liberaal Archief eerder een aantal archiefstukken, maar vooral een indrukwekkende fotocollectie van zo'n 2.300 stuks.

Klik hier voor een selectie met foto's van Adolphe Van Glabbeke


Workshop funerair erfgoed

doosbrief VuylstekeDe omgang met de dood is de laatste decennia ingrijpend veranderd, met onder meer een enorme toename van het aantal crematies in Vlaanderen. Verschillende stukken uit de collectie van het Liberaal Archief herinneren aan de moeizame strijd die leidde tot het aanvaardbaar maken van niet-kerkelijke afscheidsrituelen in het katholieke Vlaanderen. Zo beschikken we over een herdenkingsboek met doodsbrief en foto's van de burgerlijke begrafenis van Julius Vuylsteke (1903), een van de boegbeelden van de Gentse vrijzinnigheid in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ook diverse fotoreportages van burgerlijke begrafenissen van notoire liberalen, zoals een postkaartenreeks over de begrafenis van Antwerps oud-burgemeester Jan Van Rijswijck in 1906, zijn hier het vermelden waard.

Op 15 juni 2017 organiseert het Liberaal Archief een internationale workshop over de secularisering van funeraire cultuur in Europa. De thematiek van burgerlijke begrafenissen zal voor de eerste maal vanuit Europees perspectief worden belicht. Historici zullen dieper ingaan op de verschillen en transformaties in deze burgerlijke afscheidsrituelen in België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Italië en Roemenië.

begrafenis Van Rijswijk

Deze gratis workshop heeft plaats op 15 juni 2017 van 9.30 tot 17 u. in het Liberaal Archief.

De presentaties worden gegeven in het Engels en het Frans. Deze workshop staat open voor alle geïnteresseerden. Vooraf inschrijven is nodig en kan via info@liberaalarchief.be

Klik hier voor het volledige programma.


BE.LAND

BE.LAND - 65 jaar gastvrijheid in tekst en beeld is het erfgoedproject van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, waarin de geschiedenis van de migratie in ons land tijdens de tweede helft van de 20ste en de beginjaren van de 21ste eeuw in kaart wordt gebracht. Het Liberaal Archief maakte deel uit van de stuurgroep die het project begeleidde. BE.LAND is een reizend project geworden dat in diverse steden te zien zal zijn.

logo beland

BE.LAND schetst een opmerkelijk beeld van het Vlaamse en Brusselse engagement inzake de opvang van asielzoekers, van de vroege jaren 1950 tot vandaag. Je ontdekt er welke organisaties en vrijwilligers zich hebben ingezet. Daarnaast getuigen mensen op de vlucht - voor oorlog of voor politieke conflicten in eigen land - over hun eerste ervaringen in hun tijdelijke of permanente nieuwe thuisland BelgiŽ.

Deze reizende expo is de komende maanden gratis te bezoeken op diverse locaties in Vlaanderen. Klik hier voor meer informatie en een overzicht van de locaties.


Activiteiten door derden in het Liberaal Archief

 • Lezing door Sandra Bekkari, voedingsdeskundige
  12 juni 2017 - 20 u.
  Organisatie: Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen
  VOLZET

 • Lezing door prof. dr. Karel Everaert, hoogleraar neuro-urologie (UZ Gent)
  19 juni 2017 - 10 u.
  Organisatie: Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven

 • Vormingsnamiddag Persoonsvolgende financiering (PVF)
  28 juni 2017 - 13.30 u.
  Op 1 januari 2017 ging de persoonsvolgende financiering (PVF) van start voor personen met een handicap. Met de PVF kan je zelf bepalen hoe je het best geholpen wil worden. Maar hoe werkt het nu juist en bij welke instanties kan je terecht?
  Organisatie: Liberale Vereniging van Personen met een Handicap, in samenwerking met (onder meer) Liberale Mutualiteit en Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap
  Gratis inschrijven kan via lvph@lm.be

Voor het laatste nieuws, foto's en info van de activiteiten en de werking van het Liberaal Archief: bezoek onze Facebookpagina of volg ons op Twitter.

Nieuws van onze partners

 • Ontmoetingsdag ODIS
  9 juni 2017 - 9.30 u. - VUB
  De webdatabank ODIS wordt door een toenemend aantal partners en projecten gebruikt voor onderzoek en erfgoedontsluiting. In 2016 ging het aantal steekkaarten opnieuw de hoogte in. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert ODIS een ontmoetingsdag. Deze dag wil niet enkel de ODIS-invoerders samenbrengen, maar biedt alle geïnteresseerden de mogelijkheid om kennis te maken met de databank.
  Klik hier om u in te schrijven.
posters ontmoetingsdag odis en amsab digital dreams workshop
 • Call for papers - Digital Dreams: Information Technology, Social History Research and the Future of Archives, Museums and Libraries
  8 en 9 september 2017 - De Krook
  Amsab-ISG en de Universiteit Gent zijn gastheer van een grote internationale conferentie over het gebruik van computers en informatietechnologie, en over hoe dit de toekomstige werking van archieven en museums en van het wetenschappelijk onderzoek in deze instellingen zal veranderen. Deze conferentie wordt georganiseerd door IALHI-International Association of Labour History Institutions en Worklab-International Association of Labour Museums.
  Voorstellen kunnen tot eind juni gestuurd worden naar ialhi2017@amsab.be.
  Klik hier voor meer informatie.


© 2017 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be