Bekijk ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


MET EEN KODAK AAN HET IJZERFRONT
DE OORLOGSFOTO'S VAN JEAN PECHER


- VERLENGD TOT EN MET VRIJDAG 12 APRIL -

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat de Groote Oorlog is begonnen, maar in het Liberaal Archief loopt nu reeds een fototentoonstelling die een uniek beeld geeft van die Eerste Wereldoorlog. De getoonde foto's zijn van Jean Pecher (1894-1973), een amateurfotograaf die als soldaat de Duitse opmars meemaakt en vier jaar strijd levert aan het IJzerfront.

De vernielingen in Aarschot

De Duitsers vallen BelgiŽ binnen op 4 augustus 1914. Voor het zevende linieregiment, waartoe Jean Pecher behoort, blijven de eerste oorlogsdagen relatief rustig, maar daarna wordt het al snel menens. Op 13 augustus komt Pecher met zijn eenheid in Halen terecht, waar Duitsers en Belgen de dag voordien de "Slag der Zilveren Helmen" hebben uitgevochten. Hij leert er de gruwel van de oorlog kennen, fotografeert het oorlogsleed en de vluchtende Belgische bevolking.

De eenheid van Pecher wordt een beetje van her naar der gestuurd. Overal heeft Pecher zijn kodak bij en maakt hij tientallen foto's. Zo ontstaat een fotoreportage die een uniek beeld geeft van de chaotische eerste oorlogsweken. De eenheid van Pecher herovert op een bepaald moment de stad Aarschot, die in augustus door de Duitsers is vernield. Pecher fotografeert de ruÔnes en de schaars achtergebleven burgerbevolking.

Ook wanneer het Belgische leger zich terugtrekt achter de IJzer en de loopgravenoorlog begint, is de kodak van Pecher nooit ver weg. Hij maakt foto's van het dagelijkse leven in de loopgraven, de oorlogsellende maar ook de kameraadschap onder de Belgische soldaten.

Deze unieke foto's zijn aan het Liberaal Archief geschonken door de dochter van de fotograaf, mevrouw Antoinette barones Pecher. Maar deze tentoonstelling put nog uit een andere belangrijke schenking. De postkaartencollectie van mevrouw Rosa De Vriendt - Mores toont de situatie in het bezette deel van BelgiŽ, terwijl het Belgisch leger verder vecht aan de IJzer.

De Duitsers gaan tijdens hun veldtocht bijzonder driest tekeer en brengen grote verwoestingen aan in een aantal Belgische steden, zoals Dendermonde, Leuven, Roeselare en uiteraard Ieper. Een aantal postkaartenreeksen tonen die brutale vernielingen. Andere reeksen zijn dan weer propagandistisch. Zo is er een prachtige reeks kaarten over de Duitse soldaten in Brussel. Ze genieten van de overwinning en poseren trots en zelfvoldaan voor het Brusselse stadhuis.

Met een Kodak aan het IJzerfront - De oorlogsfoto's van Jean Pecher loopt nog tot en met 12 april in het Liberaal Archief, en is vrij te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

Klik hier voor de digitale tentoonstelling op de website.

Enkele citaten uit het gastenboek:
  • "Zeer leerrijke en schitterende tentoonstelling. Zeer rijkelijk gedocumenteerd. Hoogstaand en waardevol archiefmateriaal."
  • "Jean Pecher was een oorlogsjournalist zonder dat hij het besefte. Goed dat dit nu naar buiten komt."
  • "Met veel interesse deze tentoonstelling bezocht. Zeer goed beeld van de Eerste Wereldoorlog waarover wij te weinig weten."


De Belgische bevolking op de vlucht© 2013Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be