Bekijk ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


Een terugblik op 30+1

De feestzitting naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van het Liberaal Archief, op zaterdagnamiddag 29 juni 2013, werd bijgewoond door meer dan 300 aanwezigen. Na een inleiding door voorzitter Jan Kerremans, hield Algemeen Rijksarchivaris prof. dr. Karel Velle een toespraak over het belang van archieven en cultureel erfgoed. Daarna volgde een panelgesprek met drie belangrijke archiefvormers, de ministers van Staat Annemie Neyts, Karel Poma en Herman De Croo, en met prof. dr. Walter Prevenier, over de specifieke rol van het Liberaal Archief in het erfgoedveld. De namiddag werd gepresenteerd door Jaak Pijpen.


Voor de gelegenheid werd het hele gebouw opengesteld en werd aan de bezoekers een staalkaart van de collectie getoond: foto’s, kranten, tijdschriften, persoonlijke briefwisseling, verslagboeken, huldeboeken, borstbeelden, medailles, affiches, postkaarten, serviezen… waarmee het Liberaal Archief vooral de diversiteit van zijn collecties wilde aantonen. Wie er niet bij kon zijn, kan via onderstaande link doorklikken voor een sfeerbeeld van de gelegenheidstentoonstelling.


Tegelijk was de viering ook het sluitstuk van de renovatiewerken aan het gebouw. De kantoorvleugel van de voormalige stadsschool werd grondig vernieuwd en de buitengevels werden gezandstraald, opnieuw geschilderd en kregen een anti-graffitibehandeling. Op de nieuwe achtergevel werd een kunstwerk aangebracht door de Gentse graffitikunstenaar Squid Called Sebastian. Hij koos een thema dat zeer passend is voor een archiefinstelling: een man bestudeert documenten met een vergrootglas.© 2013 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be