Bekijk ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief25 april 2014, studiedag
Metamorfosen van een gemene vos:
Reinaert sinds de middeleeuwen

In de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen vindt op vrijdag 25 april vanaf 10.30 tot 17 uur een studiedag plaats over de figuur van Reinaert de Vos, de sluwe held uit het 13de-eeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde van Willem die Madocke maecte.

Het Reinaertverhaal is een van de belangrijkste verhalen uit de Nederlandstalige literatuur en heeft steeds weer nieuwe generaties schrijvers geďnspireerd. Na de Middeleeuwen geraakte het verhaal in de vergetelheid tot het werd herontdekt en hertaald door Jan-Frans Willems. Het is zijn versie van Reinaert De Vos die het verhaal weer populair maakte en aan de basis lag van tientallen bewerkingen in binnen- en buitenland.

twee oude uitgaven van Reinaert de Vos

Ook anno 2014 blijft het Reinaertpersonage tot de verbeelding spreken. Hij is een vrijbuiter die met zijn vossenstreken constant de grenzen van wet en fatsoen aftast. Maar met zijn leugens en listen ontmaskert hij tegelijk de schone schijn van de wereld rondom hem. Het Reinaertverhaal houdt de menselijke samenleving een spiegel voor. Dieren handelen als mensen. Van den vos Reynaerde uit kritiek op de schijnheiligheid van mens en maatschappij. Dat het verhaal vandaag nog steeds populair is, bewijst dat deze kritiek van alle tijden is.

Negen sprekers gaan op zoek naar literaire sporen van Van den vos Reynaerde in heden en verleden, van het middeleeuwse dierenepos tot de recente theatervoorstelling door theatergroep FC Bergman. De sprekers zijn prof. em. dr. Jozef Janssens (K.U. Brussel), prof. dr. Kris Humbeeck (UAntwerpen, ISLN), dra. Lisanne Vroomen (UAntwerpen, Ruusbroecgenootschap), Philippe Proost (Liberaal Archief, Reinaertverzamelaar), dr. Rik Van Daele (Reynaertgenootschap), prof. dr. Yves T'Sjoen en dr. Els Van Damme (UGent), dr. Adelheid Ceulemans (UAntwerpen & Koninklijk Conservatorium Antwerpen) en Ann Renard (directrice Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience). Het geheel wordt opgeluisterd met muziek uit de opera Reinaert De Vos (1909) van Raf Verhulst en August De Boeck.

reinaert de vos en isegrimDe studiedag heeft plaats in de Erfgoedbibliotheek Hendrick Conscience, op het Hendrik Conscienceplein 4 te 2000 Antwerpen. Het volledige programma vindt u op www.reynaertstudiedag.be.
Aanmelden kan tot 17 april via reynaert@liberaalarchief.be

De studiedag wordt georganiseerd door het Liberaal Archief, het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden (UAntwerpen), het Reynaert-genootschap, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool).


Noteer alvast ook dat vanaf 23 april in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief een tentoonstelling loopt met historische Reinaertdrukken uit de privéverzameling van Philippe Proost.

              
© 2014 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be