Bekijk ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief

REINAERT DE VOS
De boekencollectie van Philippe Proost in de kijker


kaft van het boek Reynaert den VosToen Willem die Madocke maecte rond 1260 zijn dierenepos Van den vos Reynaerde schreef kon hij onmogelijk vermoeden dat zijn verhaal tot vandaag zo dikwijls bewerkt en herdrukt zou worden, en zovele andere auteurs in binnen- en buitenland zou inspireren.

Philippe Proost is al decennialang een gepassioneerd verzamelaar van alles wat met Reinaert te maken heeft. Zijn collectie telt een 600-tal boeken, waarvan een boeiende selectie te zien zal zijn in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief.

Het oudste werk is Engelstalig: een History of Reynard the Fox, verkocht door Edward Brewster in zijn boekhandel in de schaduw van St Paul's Cathedral in Londen, 1701. Daarnaast geeft de verzameling een mooi overzicht van de schrijvers die zich in de loop der tijden op het Reinaertverhaal hebben toegelegd (Johann Wolfgang von Goethe, Jan Frans Willems, Julius De Geyter, Stijn Streuvels,) en de illustratoren (Wilhelm von Kaulbach, Gustave Van de Woestijne,).

In de collectie Proost komt het vossenverhaal ook terug in de vorm van kinderboeken en stripverhalen, en ook in affiches, film en muziek.

reynaert de vos uitgebeeld door von Kaulbach

De tentoonstelling opent op woensdag 23 april om 18 uur. Iedereen is welkom. Aanmelden is wel nodig en kan via het inschrijvingsformulier, via mail (info@liberaalarchief.be) of telefonisch (09/221.75.05).

De tentoonstelling in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief loopt tot vrijdag 11 juli en is vrij te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9 tot 17u.
Op Erfgoeddag, zondag 27 april, van 10 tot 18u.


U kunt ook nog steeds inschrijven voor de studiedag Metamorfoses van een gemene vos: Reinaert sinds de Middeleeuwen op vrijdag 25 april in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen.
Voor meer informatie en inschrijvingen klik hier.
2014 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be