Bekijk ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


De "Groote Oorlog" was niet om te lachen, maar toch...

Vandaag is het exact honderd jaar geleden dat het Duitse leger BelgiŽ binnenviel. Het begin van vier jaar oorlog. Terwijl u volop geniet van de vakantie, vestigt het Liberaal Archief graag uw aandacht op enkele zomerse projecten waarin deze honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht.

affiche van humor als wapen

 • Ondanks de barre oorlogsellende werd er nog af en toe gelachen. Cartoonisten bleven proberen de mensen een glimlach te ontlokken of het vaderland te dienen door met hun spotprenten het eigen gelijk te verdedigen en de vijand belachelijk te maken. Het Europees Cartoon Centrum (ECC) te Kruishoutem bracht een indrukwekkende selectie cartoons uit de "Groote Oorlog" samen in de tentoonstelling Humor als wapen. Ze is nog tot en met 21 september te bezoeken, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Groepen zijn ook op andere dagen welkom, maar dan wel op afspraak. Alle verdere informatie over deze tentoonstelling vind je op http://www.ecc-kruishoutem.be.
 • Ook het Liberaal Archief leverde prenten voor deze tentoonstelling. Om een idee te geven van dit destijds erg populaire genre bieden we hier een kleine bloemlezing aan, met een woordje uitleg, want honderd jaar later is het niet altijd gemakkelijk om alle figuren te herkennen en alle toespelingen te begrijpen.

  Klik hier voor de selectie van de oorlogscartoons van het Liberaal Archief.

 • Vanaf vandaag brengt Het Laatste Nieuws elke dag een reproductie van de krant van honderd jaar geleden. Journaliste Frieda Joris zorgt voor historische duiding en vult die aan met fragmenten uit dagboeken en brieven van onder meer Virginie Loveling, Jean Pecher en anderen.
 • het laatste nieuws van 5 augustus 1914

  De belangrijkste liberale kranten Het Laatste Nieuws (1888-heden), De Nieuwe Gazet (1897-heden), La Flandre Libérale (1874-1974) en Volksbelang (1867-1914 en 1945-heden) worden bewaard op Het Liberaal Archief en kunnen er geraadpleegd worden. Alle nummers van Volksbelang zijn ook integraal te raadplegen op de website.

   

  © 2014 Liberaal Archief
  Kramersplein 23
  B-9000 Gent
  tel + 32 9 221 75 05
  fax + 32 9 221 12 15
  info@liberaalarchief.be
  www.liberaalarchief.be