Bekijk ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


Het Liberaal Archief nodigt u van harte uit op de lezing

Het verloren koninkrijk
door prof. em. dr. Els Witte

op woensdag 4 maart 2015, om 18 uur
in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te 9000 Gent

kaft van Het Verloren Koninkrijk van Els Witte

Na een korte Belgische revolutie kwam in oktober 1830 een einde aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830). Maar een beweging van Oranjegezinden uit de elite in Vlaanderen, Brussel en WalloniŽ stelde alles in het werk om weer aansluiting te vinden bij het Nederlandse koninkrijk. De bakermat van het Vlaamse orangisme lag onder meer in Gent en het Waasland.

In haar boek Het verloren koninkrijk gaat prof. dr. em. Els Witte op zoek naar de wortels van het orangisme. Uit nauwelijks onderzochte archieven haalt zij veelzeggende correspondentie, die vaak in geheimschrift was opgesteld. Aan de hand van die bronnen weet zij een rijkgeschakeerd beeld te schetsten van de orangistische organisaties, gedragscodes en strategieën. Ook werpt zij een licht op de druk beoefende Oranjecultus, die nog lang niet is doodgebloed. Gent kleurt dit jaar oranje.

De lezing door prof. em. dr. Els Witte is gratis, maar inschrijven is nodig.
Het kan via het elektronisch inschrijvingsformulier, via mail (info@liberaalarchief.be) of telefonisch (09/221.75.05).

Deze lezing gebeurt in samenwerking met het Willemsfonds, het Liberaal Vlaams Verbond, het Algemeen Nederlands Verbond Oost- en Zeeuws-Vlaanderen, afdelingen van het Davidsfonds regio Gent, het Masereelfonds, het Rodenbachfonds en het Vermeylenfonds.

© 2015 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be