Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


Het Liberaal Archief, Liberales en Uitgeverij Pelckmans
nodigen u graag uit op de gespreksavond

Globalisering & Ethiek
de visie van een politicus, een econoom en een historicus
met Guy Verhofstadt, Paul De Grauwe, en Hugo Van de Voorde

op dinsdag 31 maart 2015 om 20 uur, in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te 9000 Gent

Moderator is Lukas De Vos, gewezen radiojournalist van de VRT

 

Oud-premier Guy Verhofstadt analyseerde in zijn Vierde Burgermanifest de hyperglobalisering, en in zijn essay Een New Age of Empires de wijzigende machtsverhoudingen op wereldschaal. De fractievoorzitter van ALDE (de Alliantie van Liberalen en Democraten van Europa) in het Europees Parlement is een vurig pleiter en verdediger van een open samenleving, waarin het kritisch denken van het individu centraal staat en als alternatief dient voor het tribale groepsdenken.

In zijn boek De Limieten van de Markt neemt de hoogleraar economie en verdediger van de vrije markt prof. dr. Paul De Grauwe een verrassend standpunt in door te pleiten voor een overheid met meer greep op de markt. Maar volgens Paul De Grauwe is deze stelling noodzakelijk om de vrije markt te redden van de ondergang. Hij onderzoekt hoe markt en overheid optimaal met elkaar kunnen interageren om een zo groot mogelijke welvaart op wereldschaal te creŽren.

Volgens historicus Hugo Van de Voorde hoeft het ons niet te verbazen dat de publieke opinie zich gedesoriŽnteerd voelt in de huidige globaliseringstrend. Globalisering is volgens hem niet enkel een verhaal van economische en technologische ontwikkeling, maar evengoed van politieke keuzes. Daarom stelt de globalisering de democratie zelf in vraag. Hij schreef hierover recent Naar 1 wereld - de drie stappen van de globalisering 16de-21ste eeuw.

De inkom is gratis. Aanmelden is wel nodig en kan door een mailtje te sturen naar info@liberaalarchief.be

 

© 2015 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be