Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


Albert Maertens wordt honderd!


albert maertens

Albert Maertens, de nestor van het Vlaamse liberalisme, wordt op zondag 26 april 2015 honderd jaar. Hij behoort zonder twijfel tot één van de belangrijkste vormgevers van het Vlaamse liberalisme in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Albert Maertens kreeg het liberalisme met de paplepel mee, als zoon van dokter Gustaaf Maertens, die in Torhout actief was in het Willemsfonds en andere liberale verenigingen. Tijdens zijn rechtenstudie aan de Gentse universiteit was Albert Maertens voorzitter van het Liberaal Vlaams Studenten Verbond (LVSV) en 't Zal Wel Gaan, medestichter van Neohumanisme, het ledenblad van het LVSV, en medeoprichter van de Vereniging van Antifascistische Studenten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet.

Na de oorlog vroeg Julius Hoste jr. hem om zijn rechterhand te worden op Het Laatste Nieuws. Na diens overlijden in 1954 werd Albert Maertens tot 1985 de bezielende directeur-generaal en afgevaardigd beheerder van de Uitgeverij J. Hoste. Eén van zijn blijvende verwezenlijkingen is het verankeren van de Vlaams-liberale en humanistische lijn van Het Laatste Nieuws. Albert Maertens zorgde er ook voor dat bladen als Het Volksbelang en De Vlaamse Gids een betekenisvolle rol konden blijven spelen.

Hoewel hij nooit een politiek mandaat had of op het publieke forum trad, was Albert Maertens actief in vele liberale verenigingen en zorgde, steeds op de achtergrond, mee voor de uitbouw van een Vlaamsgezind én sociaal liberalisme en van het Vlaamse culturele leven te Brussel.

De nog steeds kranige honderdjarige leefde tot voor enkele maanden nog zelfstandig, maar verblijft sinds kort in een zorginstelling, samen met zijn echtgenote. Het Liberaal Archief wenst hem van ganser harte een gelukkige verjaardag!

Klik hier voor een selectie foto's uit de carrière van Albert Maertens

In 2001 publiceerde het Liberaal Archief het huldeboek Albert Maertens - sociaal bewogen & liberaal. De eerste tien snelle doorklikkers krijgen een gratis exemplaar van dit boek toegestuurd.

2015 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be