Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief200 jaar Slag bij Waterloo

18 juni 1815, vandaag exact tweehonderd jaar geleden, werd Napoleon Bonaparte (1769-1821) te Waterloo definitief verslagen door de Europese coalitietroepen. Het Congres van Wenen hertekende de kaart van Europa. Onze contreien maakten voortaan deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder leiding van koning Willem I, een situatie die zou duren tot aan de Belgische revolutie in 1830.

De slag bij Waterloo en de figuur van Napoleon blijken ook vandaag nog steeds tot de verbeelding te spreken, getuige de groots opgezette herdenking en historische reconstructie van de veldslag.

porseleinkaart met napoleon op het slagveld

Een opmerkelijke reeks porseleinkaarten uit de verzameling van het Liberaal Archief herinnert aan de Napoleonisten, een verzamelnaam voor de groeperingen waarin veteranen van het Franse leger zich na de slag bij Waterloo verenigden.

Nostalgie en hunker naar de gloriedagen van keizer Napoleon I waren uiteraard een belangrijke drijfveer, maar zeker niet de enige reden waarom oud-strijders lid werden. Evenzeer vonden zij er gelijkgestemden die elkaar indien nodig konden bijstaan en hulp verschaffen.

Te Gent werd in 1841 de Société philantropique des anciens frères d'armes de l'Empire français opgericht, waarvan het Liberaal Archief een aantal zeer fraaie porseleinkaarten in het bezit heeft. Tot voor enkele jaren was er op de Coupure te Gent een café met de naam Salon Napoléon, dat in 1842 opende.

keizer napoleon op de troon

Andere porseleinkaarten komen uit Aalst, Brugge en Mechelen. Iconografisch valt op deze kaarten - naast afbeeldingen van de Franse keizer in zijn volle glorie als veldheer - vooral de adelaar op. Deze "koning der vogels" symboliseert de keizerlijke macht.

Wie meer informatie wenst over de Napoleonisten, verwijzen we ook graag naar een publicatie uit onze bibliotheek: Les Napoléonistes van Paul de Fourmestraux (1882-1937). Daarin is onder meer de brief opgenomen die de Gentse afdeling richtte aan het stadsbestuur.

Klik hier voor deze brief

Klik hier voor de porseleinkaarten van de Napoleonisten

Deze porseleinkaarten maken deel uit van een veel ruimere verzameling van het Liberaal Archief. Klik hier voor de inventaris van de verzameling porseleinkaarten van het Liberaal Archief.

2015 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be