Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal ArchiefEen fort voor onze vorst

Tijdens de zomervakantie trekken veel mensen graag naar de zee. Kinderen kunnen er op het strand naar hartenlust forten en zandkastelen bouwen. Na de Eerste Wereldoorlog was de Belgische koning Albert I zo populair dat kinderen (maar ook volwassenen) met hun spade forten oprichtten ter ere van de bevelhebber van het Belgische leger, dat vier jaar lang de schop gehanteerd had om loopgrachten te graven waarin ze het laatste stukje vrij België tegen de Duitse aanvaller verdedigden.

kinderen op strand met zandkasteel

Wie nog vakantielectuur zoekt en wil leren hoe het was om vier jaar onder de Duitse bezetting te leven, kan zijn gading vinden in onze recente publicatie Le journal d'une bourgeoise 1914-1918. Het gaat om het oorlogsdagboek van Marguerite De Mot-Giron, een dame uit de Brusselse liberale bourgeoisie. Het is één van de zeldzame dagboeken die tijdens de Eerste Wereldoorlog geschreven zijn door een vrouw.

Toen de Gentse professor en historicus Henri Pirenne het dagboek had gelezen, schreef hij: "Deze evocatie van de verschrikkelijke bezettingsjaren is zo oprecht en ontroerend dat ik bij het lezen ervan soms de indruk kreeg nog steeds te leven onder het juk van de vijand."

Het dagboek wordt bewaard in het Liberaal Archief en is uitgegeven in samenwerking met Les Editions de l'Université de Bruxelles. De tekst werd door Daniël Vanacker geannoteerd en van een uitvoerige inleiding voorzien.


journal dune bourgeoise

 • Klik hier voor meer informatie over het boek
 • Klik hier voor het voorwoord van prof. dr. Kenneth Bertrams (ULB)
 • Klik hier om het boek te bestellen
 • duitse soldaten als patatten

  Naar aanleiding van deze publicatie tonen we hier een reeks spotprenten en postkaarten van Brussel tijdens de Eerste Wereldoorlog.

  Andere fotocollecties over de Eerste Wereldoorlog zijn:

 • De "Groote Oorlog" was niet om te lachen, maar toch…
 • de oorlogsfoto's van Jean Pecher
 • Alfons Sevens, beelden uit een oorlogsalbum
 • Verder wensen we iedereen een deugddoende vakantie. Het Liberaal Archief is met vakantie van maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli. Vanaf maandag 3 augustus zijn we weer geopend.

  © 2015 Liberaal Archief
  Kramersplein 23
  B-9000 Gent
  tel + 32 9 221 75 05
  fax + 32 9 221 12 15
  info@liberaalarchief.be
  www.liberaalarchief.be