Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


Het Liberaal Archief, het Protestants Historisch Museum Abraham Hans
en het Abraham Hansgenootschap
nodigen u graag uit op de voorstelling van het boek

't Maagdeke van Mesen
roman uit de oorlog

van Abraham Hans

op zondag 16 augustus 2015 om 13u30

in de Protestantse kerk op de Geuzenhoek te 9667,
Sint-Maria-Horebeke (GPS-adres: Korsele 36)

Cover Maagdeke van Mesen

't Maagdeke van Mesen is een liefdesroman in feuilletonvorm tegen de achtergrond van de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van Maarten en Clara speelt zich voornamelijk af in en rond Ieper, achter de frontlijn aan de kant van de geallieerde troepen. De verhaallijn steunt op het klassenverschil tussen de geliefden; het boek is ook een aanklacht van de miskenning van het Vlaamse (voet)volk en zijn taalrechten én een afwijzing van elke vorm van activisme.

Maar het boek is in de eerste plaats een verslag, heet van de naald, over de oorlogsgruwel, de verwoestingen en de ellende die de Belgische bevolking vier jaar lang heeft moeten doorstaan. Het boek is geen relaas van een afstandelijk historicus, maar het is een aangrijpend tijdsdocument van een meester-verteller die er middenin heeft gestaan en deze periode van zich af wilde schrijven.

Abraham Hans schreef 't Maagdeke van Mesen meteen na de Eerste Wereldoorlog. Het werd in 1919 uitgegeven in 15 wekelijkse afleveringen door De Vlaamsche Boekhandel, geïllustreerd met pentekeningen. 't Maagdeke van Mesen verschijnt nu voor het eerst in boekvorm, in actuele spelling, met overname van de vele originele pentekeningen. Het telt 406 bladzijden.

't Maagdeke van Mesen is op de boekvoorstelling te koop aan de prijs van € 25, nadien kost het € 29. Het kan ook worden opgestuurd mits betaling van € 8 verzendkosten per boek (voor België).

Zich aanmelden voor de boekvoorstelling en/of het boek bestellen kan telefonisch (09/221/75.05), via mail (info@liberaalarchief.be) of via het elektronisch antwoordformulier.


© 2015 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be