Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal ArchiefHet Liberaal Archief nodigt u graag uit op de

Huldezitting Albert Maertens (1915-2015)

op zaterdag 3 oktober 2015 om 14u30
in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief

albert maertens

PROGRAMMA

 • Jan Kerremans, voorzitter Liberaal Archief
 • Herman De Croo, minister van Staat en Vlaams Volksvertegenwoordiger
 • Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën, Begroting en Externe Betrekkingen
 • Prof. em. dr. Walter Prevenier, voorzitter Stichting Het Laatste Nieuws
 • Frieda Joris, journaliste Het Laatste Nieuws
 • Adriaan Raemdonck, stichter van kunstgalerij De Zwarte Panter

 • Op 23 mei 2015 overleed Albert Maertens, een van de belangrijkste vormgevers van het Vlaamse liberalisme in de twintigste eeuw. Omdat zijn uitvaart in strikte intimiteit gebeurde, vindt het Liberaal Archief het passend om een huldezitting te organiseren.

  Albert Maertens engageerde zich reeds vroeg in de liberale beweging. Tijdens zijn universitaire studies te Gent, was hij voorzitter van het Liberaal Vlaams Studenten Verbond (LVSV), 't Zal Wel Gaan en de Vereniging van Antifascistische Studenten. Hij lag ook mee aan de basis van Neohumanisme, het tijdschrift van het LVSV. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet.

  Na de oorlog werd hij door Julius Hoste jr. gevraagd om zijn rechterhand te worden op de krant Het Laatste Nieuws. Na diens overlijden in 1954 werd Albert Maertens (tot 1985) de bezielende directeur-generaal van wat toen de Uitgeverij Hoste heette. Zijn belangrijkste verwezenlijking is zonder twijfel de verankering, via de Stichting Het Laatste Nieuws, van de sociaal-liberale en humanistische lijn van de krant.

  Albert Maertens zorgde er ook voor dat liberale bladen als Het Volksbelang en De Vlaamse Gids een betekenisvolle rol konden blijven spelen. Verenigingen zoals het Willemsfonds en het Liberaal Vlaams Verbond konden steeds op zijn onvoorwaardelijke steun rekenen.

  In de media was hij onder meer bestuurder van het persagentschap Belga en voorzitter van de Raad van Bestuur van de toenmalige BRT. Ook de Stichting Arthur Vanderpoorten, die het maandelijkse televisieprogramma De Liberale Gedachte en Actie verzorgde, was zijn initiatief. Hij lag ook mee aan de basis van de verankering tussen de geschreven pers en de commerciŽle televisiezender VTM.

  Daarnaast participeerde hij in het maatschappelijke en economische leven, onder meer als bestuurder van het Vlaams Economisch Verbond, Sabena en Spaarkrediet. Hij had ook veel belangstelling voor literatuur en kunst, in het bijzonder voor het Vlaamse culturele leven te Brussel, de KVS en het werk van Jan Cox.

  Hoewel steeds op de achtergrond, was hij de stuwende kracht van het Vlaamsgezinde en sociale liberalisme in ons land. Liberale politici als Frans Grootjans, Karel Poma, Herman Vanderpoorten en Willy De Clercq wisten zich door hem geruggensteund. Omwille van zijn grote verdienste voor de liberale beweging gaf het Liberaal Archief zijn gebouw de naam "Centrum Albert Maertens".

  We zullen Albert Maertens blijven herinneren als een wijs, goedlachs, guitig en beminnelijk man, maar vooral ook als iemand met standvastige principes: sociaal en humanistisch liberaal, vrijzinnig en verdraagzaam.

  Klik hier om u aan te melden voor de huldezitting Albert Maertens.
  Klik hier voor een selectie foto's uit de rijke carrière van Albert Maertens, en een uitgebreidere biografie.

  © 2015 Liberaal Archief
  Kramersplein 23
  B-9000 Gent
  tel + 32 9 221 75 05
  fax + 32 9 221 12 15
  info@liberaalarchief.be
  www.liberaalarchief.be