Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal ArchiefHet Liberaal Archief nodigt u graag uit op de voorstelling van het boek

Reimond Stijns
Van 'Arm Vlaanderen' tot 'Hard Labeur'

van Paul de Pessemier 's Gravendries

op donderdag 29 oktober 2015 om 19 uur
in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te 9000 Gent


Reimond Stijns

Sprekers:
Jozef Dauwe, gedeputeerde voor Cultuur
Hubert van Humbeeck, publicist
Paul de Pessemier 's Gravendries, auteur

Muzikale omlijsting door Dirk De Vriendt

Reimond Stijns (1850-1905) schreef drie belangrijke romans (Arm Vlaanderen, In de Ton en Hard Labeur) maar kreeg nooit de waardering die hem toekwam. Stijns werd leraar te Brussel, maar zijn hele leven werd hij verteerd door heimwee naar zijn geboortestreek, de Vlaamse Ardennen, en zijn jeugdjaren. Het zijn twee thema's die in zijn boeken uitvoerig aan bod komen. Met Hard Labeur introduceerde hij het naturalisme in Vlaanderen. Voor Louis-Paul Boon was dit boek "het mooiste en gaafste dat de naturalistische periode in onze literatuur heeft voortgebracht".

Cyriel Buysse schreef: "Helaas, nooit zou hij naar waarde geschat en bewonderd worden. Men kende hem wel, sommigen zelfs prezen zijn werken hoog, maar, dt wat hij verdiende, neen, hij kreeg het niet".

Na zijn dood schreef zijn jeugdvriend Nestor de Tire: "Stijns is een machtig schrijver. Menig kunstenaar moet eerst dood zijn, alvorens te beginnen leven".

Het boek van Paul de Pessemier 's Gravendries brengt Reimond Stijns weer tot leven. Hij krijgt hiermee eindelijk de erkenning die hij verdient.

Het boek Reimond Stijns - Van 'Arm Vlaanderen' tot 'Hard Labeur' kost 22,95. Op de voorstelling is het uitzonderlijk te koop aan de prijs van 20.

Aanmelden en het boek bestellen kan via het elektronisch antwoordformulier, telefonisch (09/221.75.05) of via mail (info@liberaalarchief.be)

2015 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be