Lees ook de nieuwsbrief van het Liberaal Archief


Het Liberaal Archief nodigt u graag uit op de opening van de tentoonstelling

De symbolische mens

Rituelen en initiaties uit diverse culturen

Op woensdag 25 mei 2016 om 19 uur in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief

De tentoonstelling De symbolische mens - Rituelen en initiaties uit diverse culturen toont foto's van wereldreizigers Christian Van Kerckhove en Els Heyvaert, en mondiale voorwerpen die gebruikt worden bij overgangsrituelen.

In vrijwel alle culturen ter wereld worden mensen "ingewijd" wanneer een nieuwe fase in het leven van start gaat: geboorte, volwassenwording, huwelijk en ten slotte de dood. Dit gaat steeds gepaard met een scala aan rituelen. Telkens wordt er afstand genomen van de bestaande toestand om via een overgangsritueel de stap te zetten naar de nieuwe situatie. Symbolen, maar ook spreuken, gezangen, voorwerpen en ceremonieŽn spelen daarbij een belangrijke rol.

Het Joodse "bar mitswa"-ritueel aan de Klaagmuur, een huwelijk binnen een Afrikaanse stam of een crematie aan de Ganges zijn slechts enkele voorbeelden van overgangsrituelen, telkens anders maar met toch heel wat overeenkomsten.

De foto's en objecten creŽren een moment van confrontatie, en tegelijk een blik van herkenning en ontmoeting. Dit resulteert in verdraagzaamheid, begrip en respect voor het andere en het onbekende.


Programma:

Openingslezing door prof. dr. Rik Pinxten (UGent) en Christian Van Kerckhove (HoGent)

*

Receptie

Graag een seintje indien u aanwezig wil zijn op deze opening. Dat kan via het elektronische inschrijvingsformulier, telefonisch (09/221.75.05) of via mail (info@liberaalarchief.be)


De tentoonstelling De symbolische mens - Rituelen en initiaties uit diverse culturen werd gerealiseerd in samenwerking met het Expertisecentrum Mix!t. Forum voor studie, documentatie en vorming rond samen/leven (Faculteit Mens en Welzijn) van de Hogeschool Gent. Ze loopt van 26 mei tot en met 15 juli 2016 en is gratis te bezoeken, elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

Noteer ook alvast!

Lezing Filosofische reisimpressies over rituelen, gebruiken en sjamanisme door Christian Van Kerckhove, op 7 juni 2016 om 19 uur in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief. Meer informatie volgt.


© 2016 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be