Het Liberaal Archief nodigt u graag uit op de lezing


Van de wereld

Filosofische reisimpressies van gebruiken, rituelen en sjamanisme

door Christian Van Kerckhove en Els Heyvaert
op dinsdag 7 juni 2016 om 19 uur in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief


van de wereld

Christian Van Kerckhove en Els Heyvaert zijn wereldreizigers met een bijzondere interesse voor (overgangs)rituelen en traditionele gebruiken in diverse culturen. Op hun vele reizen onderzoeken ze hoe tradities, praktijken en overtuigingen kunnen blijven bestaan in onze zogenaamde geglobaliseerde wereld. Hun zoektocht brengt hen naar vaak afgelegen dorpen en streken van Afrika, OceaniŽ, AziŽ en Amerika.

Ze vertellen hoe de volkeren die ze daar ontmoeten hun gebruiken en rituelen beleven, en ondersteunen hun verhaal met een schat aan zelf gemaakt filmmateriaal. Uit hun contacten onthouden ze vooral de generositeit en de intermenselijke interesse, die overal ter wereld aanwezig is.

In een periode dat Vlaanderen (en Europa) huilt dat het overspoeld wordt door vluchtelingen, luidt hun boodschap dat we allemaal op zoek zijn naar een decent leven, een invulling van onze basisbehoeften en een antwoord op onze levensvragen.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Expertisecentrum Mix!t - Forum voor studie, documentatie en vorming rond samen/leven (Faculteit Mens en Welzijn) van de Hogeschool Gent. Ze sluit aan bij de tentoonstelling De symbolische mens. Rituelen en initiaties uit diverse culturen met foto's van Christian Van Kerckhove en Els Heyvaert, en mondiale voorwerpen die gebruikt worden bij overgangsrituelen. Deze tentoonstelling loopt tot en met vrijdag 15 juli 2016 in het Liberaal Archief, en is elke weekdag gratis te bezoeken van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

De lezing is gratis, inschrijven kan via het elektronische inschrijvingsformulier, telefonisch (09/221.75.05) of via mail (info@liberaalarchief.be).


logos
© 2016 Liberaal Archief
Kramersplein 23
B-9000 Gent
tel + 32 9 221 75 05
fax + 32 9 221 12 15
info@liberaalarchief.be
www.liberaalarchief.be