Vlaams-Brabant drinkt - bier- en jenevercultuur sinds 1800

kaft van Vlaams-Brabant drinkt

Hoe gingen de bewoners van de regio die sinds 1995 de provincie Vlaams-Brabant is, in de voorbije twee eeuwen om met de productie, distributie en consumptie van alcoholische dranken?

Deze onderzoeksvraag stelden ADVN, Amsab-ISG, KADOC en het Liberaal Archief zich in opdracht van de Provincie Vlaams-Brabant. Het resultaat van dit onderzoek is het recent verschenen boek Vlaams-Brabant drinkt - bier- en jenevercultuur sinds 1800, een uitgave van de Provincie Vlaams-Brabant, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen en de vier genoemde archieven. Auteur Annelies Tollet vertelt in het boek de boeiende geschiedenis van de Brabantse bier- en jenevercultuur.

200 jaar Brabantse drankcultuur is vooral een verhaal van voortdurende schaalvergroting, waarbij de dorpsbrouwerijen en artisanale stokers onder druk komen te staan van de toenemende industrialisering. Dat de provinciehoofstad Leuven sinds kort de grootste biergigant ter wereld huisvest, maakt deze thematiek extra actueel. Na de Tweede Wereldoorlog komt echter een tegenbeweging van ambachtelijke brouwers op gang, en ook vandaag blijven een aantal lokale brouwerijen en stokerijen hardnekkig hun plaatsje op de markt verdedigen.

De auteur heeft ook aandacht voor de maatschappelijke aspecten van alcoholgebruik, zoals drankmisbruik en -verslaving, de beteugeling van alcoholisme in de 20ste eeuw, en de sensibiliseringscampagnes vandaag.

Maar bovenal heeft ze oog voor de mensen achter het bier- en jeneververhaal: industriële brouwers die ook naam maakten in de plaatselijke politiek, stokers die kost wat kost hun familiebedrijf overeind wilden houden in een economisch snel veranderende wereld, naoorlogse pioniers die het artisanaal gebrouwen bier opnieuw op de kaart probeerden zetten, en vooral ook veel gewone mensen, die samen kwamen en komen om op café te genieten van een frisse borrel of pint.

Het boek werd voorgesteld op 24 oktober 2015 te Diest.

boekvoorstelling van Vlaams-Brabant drinkt

Vlaams-Brabant drinkt - bier- en jenevercultuur sinds 1800 telt 200 pagina's. Het kost € 28 (+ € 1,5 verzendingskosten per boek) en is te koop bij de Dienst Erfgoed - Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven. Bestellen kan telefonisch (016/26 76 77) of via mail (erfgoed@vlaamsbrabant.be).