Hoera, het is weer vakantie!

En dus kunnen we even gewoon doen waar we zin in hebben: uitblazen, tot rust komen, terrasjes doen, op reis gaan of gewoon thuis in de luie zetel liggen en genieten van de Tour de France en de Olympische Spelen. Want het is een ideale zomer voor sportfanaten.

De Gentse liberaal Oswald De Schamphelaere (1866-1937) was zo'n echte sportliefhebber. Zijn hele leven stond in het teken van zijn grote passie: de gymnastiek. Hij had onder meer bestuursfuncties in de Belgische Turnbond, het Gentsch Turnverbond, de Racing Club Gand en de Gentsche Laurentkring Geluk in 't Werk.

Uit het herinneringsalbum van de turnafdeling van Geluk in 't Werk tonen we u een selectie turnfoto's.

Oswald De Schamphelaere was ook steunend lid en mecenas van een groot aantal verenigingen met een Vlaams-liberaal en opvoedend karakter. Tussen 1880 en 1937 hield hij consequent een knipselboek bij. Het boek is een staalkaart van wat op liberaal en socio-cultureel gebied gedurende die periode te beleven was in Gent. Het bevat een aantal prachtige diploma's, onder andere van de Club Gymnastique chacun son droit en de Gymnastische Volksmaatschappij Gent.

Klik hier voor een selectie van de turnfoto's.

Klik hier voor een selectie van diploma's en een biografie van Oswald De Schamphelaere.

Klik hier voor het overzicht van de in het knipselboek vermelde verenigingen waarmee Oswald De Schamphelaere in contact stond.

Ook de medewerkers van het Liberaal Archief nemen - een al dan niet sportieve - vakantie. Het Liberaal Archief is gesloten van maandag 16 juli tot en met vrijdag 27 juli. Vanaf maandag 30 juli zijn we weer tot uw dienst. Wij wensen iedereen een bijzonder fijne en deugddoende vakantie en een sportieve zomer. Geniet ervan!

Kramersplein 23 - 9000 Gent T 09 221 75 05 info@liberaalarchief.be www.liberaalarchief.be